Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 17:02

Μαζαράκι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το χωριό Μαζαράκι βρίσκεται 45 χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων. Είναι κτισμένο σ΄ ένα λόφο με το όνομα Βίκος στη δεξιά όχθη του ποταμού Καλαμά (ή Θύαμις) ανάμεσα από το βουνό Κασιδιάρη και Πενταλώνη σε υψόμετρο 420μ.

Στο χωριό κυριαρχεί η Ηπειρωτική αρχιτεκτονική, δείγμα της οποίας είναι το παλαιό Δημοτικό σχολείο και το κοινοτικό κατάστημα στην πλατεία με τον γερο-πλάτανο και θολωτή στέρνα που από το 1928 κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης των κατοίκων.

Το Μαζαράκι είναι καθαρά αγροτικό χωριό με περισσότερες από 30 οικογένειες να ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Η κτηνοτροφία ανέρχεται σε 4000 αιγοπρόβατα, τα δε καλλιεργούμενα κτήματα είναι διπλάσια από την καλλιεργήσιμη έκταση του χωριού, λόγω των ενοικιάσεων των χωραφιών και των γύρω χωριών (Ριάχοβο- Κουκλιοί- Αρετή) με τα οποία έχει τον ίδιο κάμπο με κοινά έργα αναδασμού και άρδευσης.

Κύρια καλλιέργεια είναι το καλαμπόκι και το τριφύλλι. Άλλη καλλιέργεια σήμερα, είναι το αμπέλι και η παραγωγή των πρώτων ντόπιων κρασιών. Επίσης, η μελισσοκομία παίρνει το δικό της χώρο με την ασχολία νέων αγροτών.

 

Διαβάστηκε 2828 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Μαρτίου 2011 09:24