Δήμος Πωγωνίου

×

Μήνυμα

Failed loading XML... Specification mandate value for attribute async attributes construct error Couldn't find end of Start Tag script line 1 Opening and ending tag mismatch: head line 1 and script Opening and ending tag mismatch: html line 1 and head Extra content at the end of the document
Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 17:27

Δελβινάκι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)

Στην έδρα του Καποδιστριακού Δήμου Δελβινακίου, το Δελβινάκι, υπάρχει πλήθος πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων που αξίζει να δει κανείς, όπως το Αρρεναγωγείο-Παρθεναγωγείο όπου στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο και η Δημοτική Βιβλιοθήκη και πραγματοποιούνται εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, συνέδρια και εκδηλώσεις. Το νέο Πνευματικό Κέντρο αποτελεί ένα στολίδι του Δήμου που πρόσφατα δημιούργησε ο Δήμος.
Επίσης μπορεί να δει τα ερείπια αρχαίας Ακρόπολης στο λόφο του Αγίου Ιωάννη, την κεντρική εκκλησία "Κοιμήσεως της Θεοτόκου" (1620), τη Μονή Αγίου Ιωάννη (17ος αι.), τους ναούς Αγίου Αθανασίου (1790), Αγίων Ταξιαρχών (17ος αι.) & Αγίων Θεοδώρων (17ος αι.), τα πέτρινα πηγάδια, το πετρόχτιστο ρολόι στην κεντρική πλατεία, τους Ξενώνες Ν. Μούτσιου (τηλ. 26570 22070) και της ΔΕΑΔΕ (τηλ. 26570 22606), το νέο Δημαρχείο καθώς και το νέο ηρώο - μνημείο για τους πεσόντες του ελληνοϊταλικού πολέμου και της Εθνικής Αντιστάσεως στο Χάνι Δελβινακίου.
Τέλος η ταπητουργική σχολή Δελβινακίου, που έχει πλέον κλείσει, ήταν γνωστή για τα μοναδικά και άριστης ποιότητας ταπητουργικά προϊόντα.

Ο ιερός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται στο κέντρο του Δελβινακίου. Χρονολογείται στο 1620 ενώ το 1812 έγινε επέκτασή του. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες, οι οποίες ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και χρονολογούνται από το 1646. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο (1850) είναι δείγμα μοναδικής τέχνης. Στο εσωτερικό του ναού φυλάσσονται αξιόλογες φορητές εικόνες που χρονολογούνται στο 1620, ιερά Ευαγγέλια - το παλαιότερο ανάγεται στο 1645 - και ιερά σκεύη άλλων εκκλησιών της ευρύτερης περιοχής του Πωγωνίου.

Διαβάστηκε 7071 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 09:08
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Βήσσανη Καστάνιαννη »

2 σχόλια

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλώ συμπληρώσε τα υποχρεωτικά πεδία που συμβολίζονται με το (*).
Επιτρέπεται βασική μορφοποίηση με την βοήθεια των κωδικών HTML.
Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά.

Βρίσκεστε εδώ: Home Διαμερίσματα Δελβινάκι