Δήμος Πωγωνίου

×

Μήνυμα

Failed loading XML... Specification mandate value for attribute async attributes construct error Couldn't find end of Start Tag script line 1 Opening and ending tag mismatch: head line 1 and script Opening and ending tag mismatch: html line 1 and head Extra content at the end of the document
Τετάρτη, 01 Ιανουαρίου 2014 16:13

Γεωγραφία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Πωγώνι βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Νομού Ιωαννίνων. Δυτικά και βορειοδυτι­κά συνορεύει με την Αλβανία, βορειοανατολικά με τα χωριά του λεκανοπε'διου της Κόνιτσας και με το Ζαγόρι, και νότια με το Νομό Θεσπρωτίας. Ο φυσικός γεωγραφικός χοίρος του Πωγωνίου περικλείεται από τα βουνά Νεμ ε'ρτσικα (2.209 μ.) στα βόρεια, Τσαμαντά (1.826 μ.) στα νότια, Κασιδιάρη (1.329 μ.) στα ανατολικά και Μακρΰκαμπο (1.672 μ.) στα δυτικά. Ένα τμήμα του (περιοχή Μολυβδοσκέπαστης) υπάγεται στην Κόνιτσα ενώ ένα άλλο (Πολυτσιάνη, Σωπική) στην Αλβανία.

Σήμερα το Πωγώνι προήλθε απο την συννένωση των Καποδιστριακών Δήμων  Άνω Πωγωνίου, Δελβινακίου,  Καλπακίου,  Ανω Καλαμά  και των κοινοτήτων  Πωγωνιανής και Λάβδανης
Έδρα του δήμου Ανω Καλαμά είναι ο οικισμός Παρακάλαμος, έχει πληθυσμό 3.286 κατοίκους, έκταση 86.500 στρέμματα, αποτελείται από 11 δημοτικά διαμερίσματα
και έχει πυκνότητα 38 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Ο Δήμος  Άνω Πωγωνίου  έχει έδρα το Κεφαλόβρυσο έχει πληθυσμό 2.108  κατοίκους, έκταση 137.084 στρέμματα, αποτελείται από 9 δημοτικά διαμερίσματα και έχει πυκνότητα 15 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο .
Ο Δήμος Δελβινακίου  έχει έδρα το Δελβινάκι που είναι και ιστορική έδρα του Δήμου. Εχει πληθυσμό 3.326  κατοίκους, έκταση 255.835 στρέμματα, αποτελείται από 17 δημοτικά  διαμερίσματα και έχει πυκνότητα 13 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο .
Ο Δήμος Καλπακίου  έχει έδρα το Καλπακι που είναι και έδρα του Καλικρατικού Δήμου. Εχει πληθυσμό 2.874  κατοίκους, έκταση 116.756 στρέμματα, αποτελείται από 8 δημοτικά διαμερίσματα και έχει πυκνότητα 25 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο .
Η κοινότητα Λάβδανης  έχει έδρα τον οικισμό Λαβδάνη. Εχει πληθυσμό 265  κατοίκους, έκταση 48.191 στρέμματα, αποτελείται από 2 δημοτικά διαμερίσματα και έχει πυκνότητα 5 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Τέλος η κοινότητα Πωγωνιανής  έχει έδρα τον οικισμό Πωγωνιανή. Εχει πληθυσμό 743  κατοίκους, έκταση 56.693 στρέμματα, αποτελείται από 4 δημοτικά διαμερίσματα και έχει πυκνότητα 13 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο .

Ο Δήμος Πωγωνίου περιλαμβάνει 51 χωριά, που συνολικά κατα­λαμβάνουν έκταση 701 τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχουν πληθυσμό 11092 κατοίκους (απογραφή 2001).Αναλυτικότερα τα χωριά είναι : η Αγία Μαρίνα, ο Άγιος Κοσμάς, τα Ανω Ραβένια, το Αργυροχώρι, η Αρετή, το Βασιλικό με τον οικισμό του Πωγωνίσκου, η Βήσσανη, η Βροντισμένη, ο Γεροπλάτανος,το Δελβινάκι, η Δημόκορη, το Δολό, τα Δολιανά, το Δολό, οι Δρυμάδες, η Ιερομνήμη,  ο Κακόλακκος, το Καλπάκι, η Καστάννιαννη, ο Καταρράκτης, η Κάτω Μερόπη, τα Κάτω Ραβένια, το Κεράσοβο, το Κεφαλόβρυσο, οι Κουκλιοί, το Κρυονέρι, τα Κτίσματα με τον οικισμό του Νεοχωρίου, η Λάβδανη, η Λίμνη, το Μαζαράκι, το Μαυρόπουλο με τους οικισμούς του Ζάβροχου και της Χρυσόδουλης, η Μερόπη, οι Νεγράδες, το Ορεινό Ξηρόβαλτο, ο Παλαιόπυργος, ο Παρακάλαμος, το Περιστέρι, οι Ποντικάτες,η Πωγωνιανή, η Ρεπετίστη, η Ρουψιά, η Σιταριά, το Σταυροσκιάδι, η Στρατίνιστα, το Τεριάχι με τον οικισμό του Σταυροδρομίου, το Φαράγγι, η Χρυσόρραχη,η Χαραυγή, και το Ωραιόκαστρο.

Τρεις μεγάλες φυσικές ενότητες διαμορφώνονται στον γεωγραφικό χώρο του Πωγωνίου : πρώτη του ποταμού Γορμού στα βόρεια, δεύτερη του Γυφτοπόταμοιι γνωστή και ως λάκκα Μουχτάρη στα νότια, και τρίτη του ποταμού Δρίνου στα δυτικά.

Διαβάστηκε 4473 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2014 06:43

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλώ συμπληρώσε τα υποχρεωτικά πεδία που συμβολίζονται με το (*).
Επιτρέπεται βασική μορφοποίηση με την βοήθεια των κωδικών HTML.
Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά.

Βρίσκεστε εδώ: Home Γενικά Γεωγραφία