Δήμος Πωγωνίου

×

Μήνυμα

Failed loading XML... Specification mandate value for attribute async attributes construct error Couldn't find end of Start Tag script line 1 Opening and ending tag mismatch: head line 1 and script Opening and ending tag mismatch: html line 1 and head Extra content at the end of the document
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 08:34

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΣΟΚΩΝΑ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Με κάθε σεμνότητα πραγματοποιήθηκαν, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που είναι αφιερωμένο Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Τσοκώνα.

Το μνημείο στήθηκε στον χώρο που άφησε την τελευταία του πνοή όταν χτυπήθηκε από ιταλικά αεροπλάνα την 25η Νοέμβρη 1940.

Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τσοκώνας γεννήθηκε στο Δελβινάκι 5 Μαΐου 1913. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Χάλκης, χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης από το Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα και κατατάχθηκε υπολοχαγός στο 40ό Σύνταγμα Ευζώνων Άρτας. Στις 25 Νοεμβρίου 1940 Ιταλικά αεροπλάνα του αφαίρεσαν τη ζωή καθώς πήγαινε να λειτουργήσει στο Μοναστήρι της Μέγγουλης. Τον βρήκαν κάτω από «τη γκορτσιά του Γκαραβέλη» να κρατάει το σταυρό στο λαιμό του. Τον έθαψαν στον περίβολο της Ιεράς Μονής των Εισοδίων Θεοτόκου (Μοναστήρι της Μέγγουλης). Η θέση πρώτης ταφής σηματοδοτείται στην τοιχοποιία του ναού της Μονής. Μετά 3 χρόνια έγινε διακομιδή των οστών του στον Δελβινάκι, όπου βρίσκονται σήμερα. Παρασκευή,  25 Νοεμβρίου 2016 παρουσία επισήμων η πρώτη επιμνημόσυνη τελετή στη θέση που άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τσοκώνας συγκαταλέγεται στους ήρωες του 1940. Οι καταγόμενοι από το Περιστέρι (Μέγγουλη) με την ασήμαντη αυτή ενέργεια «ομολογούν με πίστη, πατριωτισμό και υπερηφάνεια τη σπουδαιότητα της θυσίας του» και εύχονται η μικρή αναμνηστική πλάκα να αποτελέσει προσκύνημα, περαστικών και μη, αλλά και φάρο να φωτίζει τους δρόμο όλων. Παρασκευή,  25 Νοεμβρίου 2016 παρουσία επισήμων η πρώτη επιμνημόσυνη τελετή.

 

Το μνημείο του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Τσοκώνα αποτελεί την απαρχή επισήμανσης θέσεων της περιοχής με σημαίνουσα ιστορική σημασία. Οι στίχοι, ο συνολικός σχεδιασμός του μνημείου, η επιλογή της θέσης και η δαπάνη έγιναν από τον ιατρό Αναστάσιο Μηλιώνη από το Περιστέρι. Η χάραξη από τον καλλιτέχνη Ηλία Βαγγέλη από τη Βόδριτσα και η τοποθέτηση από το Δήμο Πωγωνίου.

 

 


Διαβάστηκε 3680 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 07:12

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλώ συμπληρώσε τα υποχρεωτικά πεδία που συμβολίζονται με το (*).
Επιτρέπεται βασική μορφοποίηση με την βοήθεια των κωδικών HTML.
Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά.

Βρίσκεστε εδώ: Home Αρχική Σελίδα ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΣΟΚΩΝΑ