Δήμος Πωγωνίου

×

Μήνυμα

Failed loading XML... Specification mandate value for attribute async attributes construct error Couldn't find end of Start Tag script line 1 Opening and ending tag mismatch: head line 1 and script Opening and ending tag mismatch: html line 1 and head Extra content at the end of the document
Δευτέρα, 03 Απριλίου 2017 08:09

Κραυγή αγωνίας από τις Ομοσπονδίες, τις Αδελφότητες και τις Ενώσεις των ακριτικών χωριών της Ηπείρου για την κατάργηση της αστυνόμευσης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

                                                                                                   Ομοσπονδίες                                                                 

-Αδελφοτήτων Επαρχίας Κόνιτσας

 

-Αδελφοτήτων & Ενώσεων Πωγωνίου

 

-Αδελφοτήτων Μουργκάνας

 -Συλλόγων Καλαμά

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(Κραυγή αγωνίας των ακριτικών χωριών Ηπείρου)

 

Οι Ομοσπονδίες που εκπροσωπούν τους χιλιάδες απόδημους 210 ακριτικών χωριών της Ηπείρου, μαζί με τους Δημάρχους Κόνιτσας και Πωγωνίου, που εκπροσωπούν τους διαβιούντες στα χωριά αυτά, οργάνωσαν στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, στις 13 Μαρτίου 2017 ανοικτή συγκέντρωση, με θέμα "Η κατάργηση της αστυνόμευσης των 210 ορεινών χωριών προκαλεί ανασφάλεια,  πληθυσμιακή και οικονομική ερήμωσή τους και επιφέρει συρρίκνωση των εθνικών μας συνόρων σε βάθος 30 χιλιομέτρων".

            Στην εκδήλωση αυτή που έγινε, για να εκφρασθεί η κραυγή αγωνίας των κατοίκων των χωριών αυτών, από τις συνεχείς κλοπές, διαρρήξεις οικιών, εκκλησιών και μοναστηριών και τη λεηλασία των μικροοικονομικών μονάδων, και εκτέθηκαν μελετημένες και τεκμηριωμένες απόψεις για τη διάσωση των ακριτικών χωριών μας, με προτάσεις για την φύλαξη των συνόρων και την αστυνόμευση της παραμεθόριας περιοχής.
            Η ανασφάλεια που νοιώθουν οι ακρίτες μας, από την πλήρη έλλειψη της αστυνόμευσης των περιοχών, με την κατάργηση και του τελευταίου Α.Τ. Πυρσόγιαννης, τους οδηγεί στην εγκατάλειψη της γενέθλιας γης τους, τα χωριά τους, και επιφέρει την πλήρη πληθυσμιακή ερήμωση και την οικονομική ασφυξία, που θάχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των εθνικών μας συνόρων κατά 30 χιλιόμετρα, τώρα που η θωράκισή τους κρίνεται επιβεβλημένη.
            Στη συγκέντρωση αυτή, ως συνδιοργανωτές της, παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Κόνιτσας, Ανδρέας Παπασπύρου και Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης, ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε. Γεώργιος Δόσης, οι πρώην Πρόεδροι της Π.Σ.Ε., Ιωάννης Ζώης και Παύλος Κοσοβίτσας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, Χρήστος Λαναράς και εκατοντάδες απόδημοι των περιοχών αυτών, που γέμισαν την μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ηπειρωτών. Παραυρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των κομμάτων που προσκλήθηκαν, ήτοι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο Γεώργιος Κουτουλάκης, εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, ο Ευστράτιος Ανθόπουλος, εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Κώστας Ζιώγας, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κ.τ.λ.
            Στην αρχή της εκδήλωσης το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κόνιτσας Μιχαήλ Μαρτσέκης, ο οποίος εκ μέρους των Ομοσπονδιών, προσδιόρισε το πλαίσιο της όλης συζήτησης, δηλώνοντας ότι οι Ομοσπονδίες που διοργανώνουν την συγκέντρωση εκπέμπουν "σήμα κινδύνου". Τα ακριτικά χωριά μας είναι εντελώς απροστάτευτα και οι εναπομείναντες κάτοικοί τους, νοιώθουν και είναι εγκαταλελειμμένοι στο έλεος κακοποιών και εγκληματικών στοιχείων. Η ανασφάλεια που ένοιωθαν ως τώρα οι ακρίτες μας δίνει τη θέση της στον τρόμο και προκαλεί τη φυγή, από τον τόπο τους, γι΄ αυτό και οι παραμεθόριες περιοχές μας σε λίγο θα παρουσιάζουν όψη ερημωμένης  πολιτείας. Δεν θα μείνει κανείς στον τόπο του, όσο κι αν φωνάζουν οι άνθρωποι της εξουσίας για αποκέντρωση και ανάπτυξη της υπαίθρου. Εκφράζοντας την αγωνία των κατοίκων και τον τρόμο που τους προκαλεί η έλλειψη της συνοριακής φύλαξης και της αστυνόμευσης, τόνισε τα εξής: 
Οι Ομοσπονδίες μελέτησαν το όλο θέμα της ερήμωσης των χωριών μας, οφειλόμενη στην εγκατάλειψή τους από την Πολιτεία και κατάρτισαν σχετική τεκμηριωμένη μελέτη αποτροπής της περαιτέρω συρρίκνωσής τους, προτείνοντες ως λύση την "ένταξη των περιοχών μας στο θεσμό της παραμεθόριας περιοχής" που ενσωμάτωσε η Κυβέρνηση στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης στο πρακτορείο 104,9 FM και αφορά μία ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα. Η ένταξη των περιοχών μας στο θεσμό αυτό της παραμεθόριας περιοχής, θα παράσχει κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στις απομακρυσμένες αυτές περιοχές, που θα τονώσουν την οικονομική αλλά και πληθυσμιακή αύξηση, που για να επιτευχθούν πρέπει να οργανωθεί η πλήρης αστυνόμευση της περιοχής, η οποία σε συνδυασμό με την φύλαξη των συνόρων θα εξασφαλίσει το ασφαλές περιβάλλον που θα επιτρέψει τη λειτουργία του σχεδιασμού οικονομικής ανάπτυξης και της πληθυσμιακής πύκνωσης και ασφάλειας.
            Επακολούθησε η τοποθέτηση επί των άνω θεμάτων, όπως εκτέθηκαν από τον Πρόεδρο της συγκέντρωσης, του Προέδρου της Π.Σ.Ε. Γεωργίου Δόση, των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών Γρηγορίου Άρμπιρου, Ζωής Ντρούκα και Κώστα Στεργίου, των Δημάρχων Κόνιτσας και Πωγωνίου, οι οποίοι περιέγραψαν με στοιχεία την τραγική κατάσταση ανασφάλειας που προκαλεί η έλλειψη αστυνόμευσης και φύλαξης των συνόρων, των εκπροσώπων των Κομμάτων, πολλών παρισταμένων στη συγκέντρωση και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του πολίτη Δημήτρη Αναγνωστάκη, ο οποίος δήλωσε ότι θα αναμείνει τα πορίσματα της συγκέντρωσης και τις προτάσεις των Ομοσπονδιών, θα τα μελετήσει με τον Υπουργό και μετά θα τα συζητήσει με την Επιτροπή, στο γραφείο του.
  Μετά το πέρας των ομιλιών και της διαλογικής συζήτησης που επακολούθησε, σε κλίμα έντονο και δυναμικό, αλλά ιδιαίτερα κόσμιο, ο προεδρεύων της συγκέντρωσης, εκπρόσωπος των Ομοσπονδιών, ανέγνωσε το πόρισμα, τις προτάσεις και τη συγκρότηση της Επιτροπής προώθησής τους στις αρμόδιες Υπηρεσίες και τους Φορείς και συνάμα παρακολούθησης της πορείας υλοποίησής τους.         
   Διαπιστώσεις: Σ΄ όλη την παραμεθόριο περιοχή, επικρατεί φόβος, ανασφάλεια, αίσθημα εγκατάλειψης από πλευράς Κράτους και απογοήτευση. Αυτά τα συναισθήματα διακατέχουν τους λίγους πια κατοίκους των ακριτικών χωριών. Τα χωριά μας είναι εντελώς απροστάτευτα και οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοί τους είναι αφημένοι στο έλεος κακοποιών και εγκληματικών στοιχείων, που είτε είναι εισαγόμενοι από την Αλβανία, λόγω της έλλειψης συνοριακής φύλαξης, είτε είναι κακοποιά στοιχεία που δρουν ελεύθερα, λόγω της παντελούς έλλειψης της αστυνόμευσης. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό και με την απογύμνωση της υπαίθρου από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, ερημώνει τα χωριά στα οποία δεν θα μείνει κανείς, με άμεσο κίνδυνο τη συρρίκνωση των εθνικών μας συνόρων, τώρα που επιβάλλεται η θωράκισή τους.
   Προτάσεις:  Πρέπει να θωρακιστεί η παραμεθόριος περιοχή με άμεση λήψη μέτρων, όπως α) Φύλαξη των συνόρων με επανασύσταση στρατιωτικών φυλακίων κατά μήκος των συνόρων, ώστε να παρεμποδίζεται η ελεύθερη είσοδος Αλβανών κακοποιών στοιχείων στην περιοχή μας, β) Επανασύσταση και λειτουργία αστυνομικών τμημάτων, ενισχύοντας τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα (οχήματα, όπλα, θερμικές κάμερες, διόπτρες, αλεξίσφαιρα γιλέκα, εκπαιδευμένους σκύλους, γ) Ένταξη όλης της παραμεθόριας περιοχής στο "θεσμό της παραμεθόριας περιοχής", που ενσωμάτωσε η Κυβέρνηση στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, όπως δήλωσε στο Πρακτορείο 104,9 FM ο Υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης και αφορά ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα. Η ένταξη της περιοχής μας στο θεσμό αυτό, θα ωφελήσει σημαντικά τα χωριά μας, γιατί θα συνδυασθεί αναγκαίως με πληρέστερη αστυνόμευση και δ) Συγκροτείται μόνιμη Επιτροπή προώθησης της άνω πρότασης, συντονισμού και ενίσχυσης κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας και εφαρμογής μέτρων συνοριακής φύλαξης και αστυνόμευσης των ακριτικών χωριών μας.
  Η Επιτροπή θα αποτελείται από: 1) τους Προέδρους των Ομοσπονδιών α) Μιχαήλ Νικ. Μαρτσέκη, β) Γρηγόρη Άρμπιρο, γ) Ζωή Ντρούκα και δ) Κώστα Στεργίου, 2) τους Δημάρχους Κόνιτσας, Ανδρέα Παπασπύρου και Πωγωνίου, Κώστα Καψάλη και 3) τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. Γεώργιο Δόση. Στην Επιτροπή μπορεί να προστίθενται και άλλα άτομα, όταν κριθεί αναγκαίο.
  Η επικοινωνία με την Επιτροπή θα γίνεται:
Μιχαήλ Μαρτσέκης, Λυκούργου 9, Αθήνα, ΤΚ. 10551
FAX-τηλ.: 210.3249057 – κιν. 6972075844
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
(και με κάθε Πρόεδρο των Ομοσπονδιών).
 Οι παριστάμενοι στη πολυπληθή συγκέντρωση, ενέκριναν ομόφωνα όλες τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις και διαβεβαίωσαν τις Ομοσπονδίες ότι είναι πρόθυμοι και θα συμπαρασταθούν σε κάθε τυχόν δυναμική κινητοποίηση που θα αποφασισθεί για να ... συγκινηθεί η Πολιτεία.  

Για τις Ομοσπονδίες
α) Μιχαήλ  Μαρτσέκης  β) Γρηγόρης Άρμπιρος γ) Ζωή Ντρούκα  δ) Κων. Στεργίου    
Διαβάστηκε 2718 φορές

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλώ συμπληρώσε τα υποχρεωτικά πεδία που συμβολίζονται με το (*).
Επιτρέπεται βασική μορφοποίηση με την βοήθεια των κωδικών HTML.
Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά.

Βρίσκεστε εδώ: Home Αρχική Σελίδα Κραυγή αγωνίας από τις Ομοσπονδίες, τις Αδελφότητες και τις Ενώσεις των ακριτικών χωριών της Ηπείρου για την κατάργηση της αστυνόμευσης