Δήμος Πωγωνίου

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 09:26

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

      Ο Δήμος Πωγωνίου έγινε αποδέκτης της εντολής του Αν. Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δημ. Βίτσα για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων.

      Ένας από τους πιο αδικημένους Δήμους της χώρας καλείται σήμερα, από την Κυβέρνηση, να ξεπεράσει τα τοπικά προβλήματα που είναι αυξημένα σε αυτό το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον που έχουν περιέλθει οι Ο.Τ.Α. και να φιλοξενήσει τον αριθμό των προσφύγων που θα φτάσουν στην περιοχή.

      Σύμφωνα με το Υπουργείο, ο καταλληλότερος χώρος είναι η Μαθητική Εστία Δολιανών. Από την πλευρά μας επισημάνθηκε το γεγονός ότι η μαθητική εστία βρίσκεται εντός του χωριού και πλησίον λειτουργούσας σχολικής μονάδας (Γυμνάσιο και Λύκειο Δολιανών με 200 μαθητές). Η απόφαση της πολιτείας εντούτοις είναι τελεσίδικη,  με τα συνεργεία να έχουν προχωρήσει ήδη σε παρεμβάσεις στον χώρο. Επισημαίνουμε δε στην πολιτεία ότι ο  Δήμος δε δέχεται να δημιουργηθεί και δεύτερο κέντρο φιλοξενίας, στο γήπεδο Δολιανών. Αφενός ο χώρος  χρησιμοποιείται καθημερινά από τους κατοίκους και δη τα παιδιά της Τ.Κ. Δολιανών κι αφετέρου ο κοινωνικός  ιστός ενός παραμεθόριου χωριού δε μπορεί να αντέξει δύο κέντρα φιλοξενίας. Η θέση του Δήμου είναι ξεκάθαρη   και συμβαδίζει απόλυτα με την άποψη των κατοίκων της περιοχής.

       O Δήμος Πωγωνίου είναι θετικός στην φιλοξενία των προσφύγων, υπό προϋποθέσεις. Ο Δήμος θέτει βασικούς  όρους που αφορούν στην υγιεινή, ασφάλεια και καλή διαβίωση αυτών των ανθρώπων. Ο αριθμός τους δεν μπορεί  να ξεπεράσει τον αριθμό που μπορεί να φιλοξενήσει αξιοπρεπώς η εστία, μετατρέποντάς την σε «αποθήκη ψυχών».   Αυτοί είναι όροι που δεν είναι διαπραγματεύσιμοι. Η ευθύνη για την υποδοχή και φιλοξενία ανήκει στο κράτος κι   ο Δήμος Πωγωνίου επικουρικά θα συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση.

       Η περιοχή του Πωγωνίου έχει γνωρίσει τη βία που ξυπνάει ο πόλεμος και έχει ζήσει τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Άλλωστε και στο παρελθόν ο Δήμος Πωγωνίου είχε γίνει ο μεγάλος αποδέκτης όσων εισέρρεαν από τη  γείτονα Αλβανία.Τώρα, για μία ακόμη φορά, ο Δήμος Πωγωνίου καλείται, να δείξει το αίσθημα αλληλεγγύης και  φιλανθρωπίας που διακατέχει τους δημότες του.

      Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για χιλιάδες συνανθρώπους μας, ανοίγουμε την πόρτα μας και προσφέρουμε  καταφύγιο σε όσους βρεθούν στο κέντρο φιλοξενίας που δημιουργείται με απόφαση της πολιτείας.  

Καλούμε τους δημότες μας να σταθούν στο πλευρό του Δήμου, προκειμένου να σχεδιαστεί μια κοινή στρατηγική για την συμπαράσταση αυτών των ανθρώπων.  Για όσο διάστημα παραμείνουν στο Δήμο, πριν πάρουν το δρόμο  για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ο Δήμος Πωγωνίου θα σταθεί αρωγός τους.

       Το προσφυγικό πρόβλημα είναι τεράστιο και καθημερινά μεγεθύνεται. Ο ανθρώπινος πόνος δεν πρέπει να  χρησιμοποιηθεί  από κανέναν για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ο Δήμος Πωγωνίου, με τη συμπαράσταση των δημοτών του, δηλώνει παρών και έτοιμος να προσφέρει χείρα βοηθείας σε όσους την χρειάζονται.

       Επισημαίνουμε δε στην Κυβέρνηση, ότι δεν ξεχνούμε και τα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή και τους δημότες μας και την καλούμε να δείξει τη δέουσα ευαισθησία σε αυτό το παραμεθόριο κομμάτι της ελληνικής  γης που πλήττεται από την φτώχεια.

Διαβάστηκε 2189 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Απριλίου 2016 05:17

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλώ συμπληρώσε τα υποχρεωτικά πεδία που συμβολίζονται με το (*).
Επιτρέπεται βασική μορφοποίηση με την βοήθεια των κωδικών HTML.
Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά.

Βρίσκεστε εδώ: Home Νέα - Ανακοινώσεις Δελτία Τύπου - Δραστηριότητες ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ